Политиците пак пресолиха манджата. Опозицията не пропусна да се възползва

...
 Политиците пак пресолиха манджата. Опозицията не пропусна да се възползва
Коментари Харесай

За “веждите и очите” на здравната политика

 Политиците отново пресолиха манджата. Опозицията не пропусна да се възползва от публичното неодобрение против мораториума за пазаруване на новаторски медикаменти, (предимно за онкоболни) и отхвърленото несъгласие на президента по този мотив, а ръководещите не бяха задоволително безапелационни в доводите си. Впоследствие се оказа, че медикаментите ще бъдат доставени, само че за тях ще заплати Министерството на здравеопазването.
Равносметката е следната: За медикаменти за онкоболни са планувани над 300 млн.лв. 74% от 123 медикаменти за страдащите, които се популяризират през аптеките и са платени от НЗОК, са новаторски. Под мораториум попадат 32 медикамента, които са нови за пазара, само че не всички са за онкологично заболели. Само за 4 от тях няма сурогат. За две от тях има 23 души с редки болести, за останалите две болните са 1500, за които здравното министерство ще обезпечи средства. Този режим на работа ще действа до доказването на лечебния резултат от лекуването с въпросните лекарства. Едва по-късно и след приключване на краткотрайната едногодишна мярка въпросните медикаменти ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

Изводът би трябвало да е, че нуждаещите се няма да бъдат нелекувани, нито ще би трябвало да заплащат от джоба си. И че преди да се стигне до политическата пушилка и развихрилите се пристрастености, е можело специалистите да обяснят на политиците, че има излаз.

Това, което обаче към този момент не знаем, е какъв брой бързо ще бъдат доставени новаторските лекарства. И това не може да не безпокои. Едно е да се отиде до клиниката или до аптеката и да се получи лекарството, а друго е занапред да се минава през особено основаната комисия, която да утвърждава и по-късно да поръчва и доставя лекарството. Известно е, че чиновническите глъбини могат създадат по този начин, че до момента в който лекарството дойде до нуждаещия се пациент, към този момент да е станало късно.

Всъщност здравният екип, при по този начин създалата се обстановка, би трябвало да работи като “Бърза помощ ”. И това би трябвало да се направи обществено още при първия изискал нова молекула. За да се види дали поради едни 40 млн., вместо да бъдат “изписани веждите, ще бъдат избодени очите ”, както е споделил народа.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР